Bahan-bahan:
- Timun (1 batang) (potong panjang)
- Lobak merah (1/2 batang) (potong panjang)
- Bawang besar (1 labu) (dimayang)
- Halia (1 ½ cm)
- Cili boh (1 sudu besar)
- Cuka (3 sudu besar atau secukup rasa)
- Gula (secukup rasa)
- Garam (secukup rasa)
- Air (150ml)
- Minyak untuk menumis (30ml)
Cara memasak:
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang dan halia sehingga naik bau.
- Masukkan cili boh dan tumis sehingga pecah minyak serta naik bau.
- Kemudian masukkan air, cuka, gula dan garam.kacau seketika.
- Masukkan timun dan lobak merah. Kacau sehingga timun dan lobak masak.
- Siap dan hidang.
Simple aje…
p/s: event 1
Lana: kalau mati boleh makan lagi dok acar
timun
Mek yah: can
Urmilla: ask for Angel NL
Jah: ask for what
Mek yah: someone love it..hehe…
Lana: kedekut resepi
(ramai-ramai= haha)
Admin: Tanya tuan punya badan sendiri
(ramai-ramai= haha)
Admin: orang hulu wahi makan acor timun
rupenye.
Mek yah: bakpe dok wahi nye.
(ramai-ramai=haha)
p/s: event 2
Admin: Thanks for my cousin, salma, you are
my inspiration for me to write this recipe. I love you.
(salman: no matter as long as you can do
it) (ho ho ho ho).
Admin: Nita ku cantik jelita, please read
this recipe.
untuk Ila: Admin: teringin nak makan kuih
dahlia ila ari raye nie..ho ho ho ho
For halim: Admin: thanks for your rose.. May
allah bless you for whole family.
Untuk abe we: Admin: Doakan kejayaan ku
hingga ukhrawi.
(aku mencari mu bila aku tanpa mu) (rindu
orang-orang dengan mu).
nice..
ReplyDelete