Saturday, January 9, 2016

Resepi kuah singgang merah






Bahan-bahan:
  • Ikan merah  (7 ekor)
  • Bawang merah (4 ulas)  (Ditumbuk)
  • Bawang putih (2 ulas)   (Ditumbuk)                                                
  • Lengkuas  (2 ½ inci)  (Ditumbuk)       
  • Halia (2 ½  inci)  (Ditumbuk)
  • Kunyit (2 ½ inci)  (Ditumbuk)
  • Asam keping  (1 keping)         
  • Cili boh/cili giling (1 sudu besar)
  • Gula  (Secukup rasa)    
  • Garam   (Secukup rasa)                   
  • Aji no moto  (Secukup rasa)   
  • Air (400ml)     



Cara memasak:
  • Masukkan air dalam periuk dan panaskan bersama bahan yang ditumbuk. Masukkan juga asam keping.
  • Setelah menggelegak masukkan ikan. Masukkan cili boh serta gula, garam dan aji no moto.
  • Kacau seketika sehingga masak. Tutup api.
  • Siap dan hidang.

No comments:

Post a Comment